Aquest lloc web utilitza cookies, festes tant propis i tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació, generat a partir dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerarem que vostè accepta seu ús.

© Hotel Balneari Termes Orion ****

Reserva Online

Millor Preu Garantit.

+34 972 84 00 65

Història

Les termes de Santa Coloma de Farners

Les primeres referències històriques de les aigües termals de Santa coloma de Farners son del segle XIX, en la Guerra del Francès contra Napoleó, en que s'aprofiten per curar els soldats amb tractaments balneorològics.

L'any 1871 La Junta Provincial de Sanitat de Girona les declara d'utilitat pública per mitjà de la memòria i anàlisi que realitzà el metge barceloní Joaquim Jordà.

Desprès de diferents propietaris, el Balneari Termes Orion, en aquell any s'anomenava "Termas de Santa coloma de Farners", el 1981 es va constituir una societat participada per una sèrie de científics, metges i farmacèutics barcelonins. I aquest començaren a publicitar la nova societat utilitzant per una banda, testimonis de pacients i metges sobre les propietats curatives de l'aigua i per l'altra extensos escrits on es detallaven totes les malalties aptes per a ésser-hi tractades.

"Aplicadas las aguas sobre el tegumento externo en forma de baño o ducha provocan en él fénomenos revulsivos, manifestados por ligero aumento de color y más tarde por hipersecreción sudoral; avivando estos hechos por la ingestión de uno o dos vasos de la misma agua, el individuo siente un quebramiento general", les malalties més curables eren "reumatismos crónicos, dermatosis, gastralgias, dispepsias, torceduras, relajaciones, anquilosis falsas, heridas abiertas de proyectil".

Al llarg dels anys el balneari realitzà tres funcions alhora, primer com a centre de banys, residència per a pacients i centre de lleure, combinant els aparells per a curació (dutxes, banyeres...), amb l'oferta hotelera: fonts per a passejar, jardins, porxades, sales, teatres, etc.

A partir dels anys 1900-1920, es continua millorant el balneari i es va donar a conèixer l'aigua "ORION" per mitjà d'anuncis i testimonis de pacients curats. En aquest període el turisme està format per la burgesia. El 1918 amb un canvi de propietaris, el matrimoni Manuel Burh i Mercè Barraquer batejaran el balneari amb el nom actual de Termes Orion.

A partir de l'any 1932 és comença a vendre aigua ORION de forma important, 4.000 litres, realitzant la publicitat per mitjà d'anuncis a totes les estacions del ferrocarril de Catalunya, i també regalan més de 750 litres als metges perquè en facin propaganda. El desembre de 1954 serà l'últim més que s'embotella aigua ORION.

Els serveis que s'oferien al balneari eren: bany termal, xorro a pressió normal, dutxa ascendent, massatge local, dutxa a pressió forta a motor, bany efervescent artificial amb aigua mineral, bany i dutxa submarina, a uns preus de 4 a 7 pessetes per cada concepte.

Els anys 40 els clients eren segons una estadística del propi balneari 232 "Enfermos de la clase acomodada" i 12 "Enfermos de la clase pobre", i d'aquests 219 de Barcelona, 13 de Girona i 9 de Lleida. A partir dels anys 50 l clientela habitual es al mateix, configurada per industrials i comerciants, professionals lliberals com advocats, procuradors, metges, farmacèutics i comença a venir gent de Zurich, Tenerife, Madrid, Lisboa, València...

A partir dels anys 60 fins els 70 comença una gran davallada del Balneari i ja no es rendible. La clientela actuava de forma vegetativa, tranquil.la, era malaltissa i de la tercera edat. El teatre, el cinema i els concerts es substituïen per la televisió en una sala.

El Balneari a l'actualitat

Actualment la recerca de tranquil·litat i relaxació que ens imposa el ritme actual de la societat i el món laboral, amb la seva competitivitat i excés d'informació, fa dels balnearis una oferta hotelera i lúdica de primer ordre, essent un bon refugi pels amants de la natura i l'aigua.

Els balnearis viuen una època d'expansió, reforçada per la creació a l'any 1980 de l'Associació Balneària de Catalunya (el 25% dels balnearis de l'estat espanyol són a Catalunya).

No només concebuts per les seves propietats curatives, ara son una esplèndida alternativa al turisme massificat, on s'hi pot trobar una amplia oferta de complements per gaudir d'unes estades, curtes o llargues per viure amb el món de l'aigua i l'oci.

El Balneari s'ha anat reformant al llarg de tots aquests anys, modernitzant el complex de balneoteràpia i construint l'elegant piscina termal interior. L'historiador de balnearis Jesús Àvila ha d'escrit el balneari:

“Termas Orion és, sens dubte, l'edifici balneari més elegant de Catalunya i comparable als millors establiments de l'Europa central.”

FONT VELLA HOTEL BALNEARI
Passeig de la Font Vella, 57
17403 SANT HILARI SACALM | GIRONA
Coord. 41.8795458, 2.5037986
info@balnearifontvella.cat
http://www.balnearifontvella.cat/
Hotel Balneari Termes Orion ****
Veïnat de Vall, s/n
17430 SANTA COLOMA DE FARNERS | Girona
Coord. 41.846166, 2.671429
T. +34 972 84 00 65
F. +34 972 84 04 66
info@termesorion.cat
MAGMA, CENTRE LÚDIC TERMAL
Veïnat de Vall, s/n
17430 SANTA COLOMA DE FARNERS | GIRONA
Coord. 41.847292, 2.676687
info@magma-cat.com
http://www.magma-cat.com/

BANNER BOTTOM

BALNEARI TERMAS ORION S.L., B17242918,
Veïnat de Vall s/m - 17430
SANTA COLOMA DE FARNERS - GIRONA,
972840065. info@termesorion.cat